Dit weekend naar de kapper in België? ‘Nederlanders weren niet realistisch’

Coronamaatregelen | 0 Reacties

De Kapster Monique

De Kapster Monique

16 februari 2021

De kappers mogen dit weekend weer open in België. De coronamaatregelen worden daar een beetje versoepeld en dus staat de telefoon in veel Belgische kapsalons roodgloeiend. Ondanks de oproep van de Belgische kappersfederatie om je niet over de grens te laten knippen, maken sommige Nederlanders toch al een afspraak.

Voor een knipbeurt de grens over, het mag officieel niet want het is geen essentiële reis. Je riskeert er zelfs een boete van 250 euro mee. Toch krijgen Belgische kappers al telefoontjes van Nederlanders.

 

Geen verschil

“Natuurlijk zijn jullie welkom”, zegt kapper Heidi De Bin. Ze heeft een eigen zaak net over de grens in De Klinge, bij het Zeeuwse Hulst. In België zijn sinds november de kapsalons gesloten vanwege corona. Dat was een zware periode, vertelt Heidi. “Ik begon te paniekeren. Drie maanden geen inkomen en ik ben alleenstaand met een kind.”

Dat ze weer open kan is dus een grote opluchting. De komende vier weken is haar knipagenda al zo goed als vol en daar zitten ook veel Nederlandse klanten tussen. “Die mensen komen hier anders ook, dus wat maakt nu het verschil?”

In Nederland blijven de kappers waarschijnlijk nog tot begin maart dicht. Ze vindt het dan ook een vreemde oproep van de federatie om niet naar België te gaan voor een knipbeurt. “Corona is corona, dat kan ik ook van de Belgische klanten krijgen.”

 

Heidi de Bin mag haar kapsalon weer openen.

 

Kniptoerisme

Deze week liet de Belgische Beauty Federatie weten zich zorgen te maken over de toestroom van Nederlanders, die zich vanaf dit weekend in België willen laten knippen. Volgens het Belgische OMT zou kniptoerisme namelijk voor verdere verspreiding van het virus kunnen zorgen. “Om een jojo-effect te voorkomen, vragen we daarom om niet naar België te komen voor een kapbeurt”, zegt voorzitter van de Beauty Federatie Mario Blokken.

Als het nodig is kunnen de burgemeesters van de grensregio’s opdracht geven om mensen extra te controleren en zo kniptoeristen tegen te houden.

 

Corona in België

In België zijn ruim 733.000 mensen besmet met het coronavirus. Wekelijks komen er nog zo’n 2000 gevallen bij. In België gelden daarom ook strenge maatregelen, zoals een avondklok en sluiting van horeca en bioscopen.

Niet-essentiële reizen vanuit en naar België zijn verboden tot 1 maart 2021. Overtreding van de coronaregels kan een boete van 250 euro of hoger opleveren.

Toch kondigde de regering begin februari aan de maatregelen iets te versoepelen. Zo mogen kappers weer aan het werk en dierentuinen en vakantieparken weer open.

 

Grenzen door elkaar

Maar op veel plekken aan de grens zullen toch veel Nederlanders in de kappersstoel gaan zitten. Zo ook in Baarle, de grensplaats die deels bij Nederland en deels bij België hoort. De gemeente wordt nu verdeeld tussen kappers die wel mogen gaan knippen en die dat nog niet mogen.

Kapsalon Gulikx doet morgenochtend om acht uur de deuren weer open en dan zullen ook de eerste Nederlandse klanten weer binnenkomen. “Het grootste deel van mijn klanten zijn Nederlanders”, vertelt eigenaresse Monique Prinsen. “In ons dorp lopen de grenzen volledig door elkaar.” Nederlanders weren is volgens haar niet realistisch.

In november moest haar zaak dicht, maar de kappers in Nederland mochten nog tot half december openblijven. “Ik keek met afgunst naar mijn collega’s. Ik zag twintig meter verderop mijn klanten naar een Nederlandse kapper gaan.”

 

‘Klant is een klant’

Vanaf morgen zijn de rollen omgedraaid. Even verderop in het dorp, op Nederlands grondgebied, moet Maria Jansen nu toekijken hoe haar klanten elders een knipbeurt krijgen. “Hier aan de grens is het wel heel lullig dat de een open mag en de ander niet.” Ze hoopt dan ook dat haar klanten niet naar België gaan. Maar eerlijk is eerlijk: “Toen de Belgische kapsalons dicht waren hebben we ook Belgen geknipt. Een klant is toch een klant.”

Ze is bang dat ze na corona veel van haar klanten kwijt is, omdat die ergens anders hun haar laten doen. Het is een lichtpuntje dat sommige mensen tegen haar zeggen te wachten met een knipbeurt, tot ze weer opengaat. Toch denkt ze dat veel Nederlanders niet langer meer willen wachten.

 

Serieus probleem

Kapper Heidi is blij dat ze weer kan knippen en ook Nederlandse klanten ontvangt. Ze vindt het jammer dat er door corona ineens weer over grenzen wordt gesproken. “We zijn Europa, we moeten het van elkaar hebben toch?”

Mario Blokken van de Belgische kappersfederatie vindt het wel kunnen als Nederlandse klanten over de grens, maar dicht bij huis naar de kapper gaan: “Maar mensen die echt in hun auto stappen om 20 kilometer verderop geknipt te worden, die vormen een risico.”

Volgens Blokken wordt het de komende weken spannend. Als Nederland de lockdown zou verlengen en kappers nog steeds niet open mogen, is de kans op kniptoerisme groter. “In dat geval kan het een serieus probleem worden.”

 
Informatiebron: RTL Nieuws
dd.: 16-02-2021

Related Posts

OverDe Kapster Monique
Na ruim 20 jaar ervaring in het kappersvak heb ik dit jaar met succes de opleiding van Amazing Hairstylist voltooid op de B-Academy in Amsterdam. Gedurende deze opleiding heb ik mijn creativiteit en kapperskills verder ontwikkeld tot de allerlaatste knipt- en verftechnieken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *